Gebruik schuurpapier op de juiste manier

Schuren

Schuurpapier, we kennen het onder verschillende namen. Wat bedoeld wordt is een nuttige alledaagse hulp die in geen enkele hobby- of professionele werkplaats mag ontbreken. Of het nu gaat om meubels die moeten worden opgeknapt, een oude houten vloer een nieuwe glans moet krijgen of een lasnaad moet worden gladgestreken: het schuurpapier is altijd in gebruik. Er zijn verschillende soorten schuurpapier, geschikt voor de verschillende toepassingsgebieden.

Wat is schuurpapier?

Voordat er verse verf op het hout wordt aangebracht of als een oppervlak glad en egaal moet zijn, is schuurpapier het beste gereedschap. Er zijn verschillende soorten schuurmiddelen. Het papier dient hier als dragermateriaal, het vormt de basis voor de schuurkorrel. We vinden ook een basisbindmiddel en het bovenste bindmiddel op het schuurpapier. Afhankelijk van op welke ondergrond we willen werken, hebben we verschillende schuurmiddelen nodig. Daarom verschillen het dragermateriaal, de slijpkorrel en het type coating evenals het bindmiddel aanzienlijk in kwaliteit en samenstelling.

Indien oude verf of lak verwijderd moet worden, lijmresten hardnekkig zijn of u een primer wilt verwijderen kan dit met een schuurmachine of met de hand geschuurd worden. Pads, schrapers en schuurblokken zijn vooral populair voor kleine oppervlakken. Wat zijn de toepassingsgebieden voor schuurpapier? Als we het in de volksmond over schuurpapier hebben, bedoelen we meestal een papier dat wordt gebruikt voor handmatige oppervlakteafwerking. Het handige papier wordt gebruikt om ruwe oppervlakken glad te strijken, ruwe materiaalranden af ​​te ronden of om uitgebreid materiaal te verwijderen. Schuren geeft het oppervlak letterlijk de “finishing touch”.

De volgende oppervlakken kunnen met schuurpapier worden bewerkt:

  • Vernissen en verven
  • Hout (massief en gefineerd hout)
  • metalen
  • Natuursteen

Welke soorten schuurpapier zijn er?

Het kiezen van het juiste schuurpapier hangt af van wat je ermee wilt doen. We onderscheiden het papier op basis van verschillende korrelgroftes. Een grove korrel begint met het getal 40, daarna zijn er medium, fijne en zeer fijne korrels met het label 60, 80, 120 en 180. Onder het nummer 600 vind je het natte schuurpapier.

Hoe grover de korrel van het papier, hoe meer het het bewerkte oppervlak opruwt. Grove korrels verwijderen ook meer materiaal dan fijnere. Naast de korrel verschillen de schuurpapiersoorten in de afstand waarmee de korrels op het papier worden aangebracht. Er zijn ook korrels van verschillende hardheden. Vaak wordt korund gebruikt, dat wat zachter is dan het alternatieve siliciumcarbide. Diamantschuurpapier heeft de hoogste krashardheid – zo omschrijven wij de hardheid van de aangebrachte schuurkorrels. Voor het korrelnummer staat een letter op het schuurpapier, een P of een F. Deze aanduiding vertelt ons of het papier schuurpapier is voor handmatig gebruik (P) of dat het bedoeld is voor andere schuurmiddelen zoals wetstenen (F). De P vertelt ons ook dat dit product is vervaardigd in overeenstemming met de Europese FEPA-normen – dit helpt bijvoorbeeld bij het bepalen van de juiste korrelgrootte voor een specifiek materiaal met behulp van aanbevelingstabellen.

Schuurpapier met voorbedrukte gaatjes vind je trouwens ook in de Contorion Shop. Een voorbeeld hiervan zijn de Klingspor PS 22 K stroken papier. Deze papiersoorten gebruiken slijpmachines met geïntegreerde zuigmechanismen. Het opstijgende, gevaarlijke stof wordt tijdens het werkproces door de gaten afgezogen.

Nat of droog schuren

Laten we de verschillende soorten schuurpapier eens nader bekijken. Nat schuurpapier wordt gebruikt voor polijst- en schuurwerkzaamheden in een vochtige omgeving. Het heeft een speciale coating waardoor het waterafstotend is. Dit speciale papier heeft een zeer fijne korrel. Het kan worden gebruikt op rechte en gebogen oppervlakken. Het wordt bijzonder vaak gebruikt om geoliede oppervlakken glad te maken, beschermende verf af te schuren, als voorbereiding op het polijsten van geglazuurde oppervlakken of bij het gladstrijken van kleine verfdefecten. De meest gebruikte is droog schuurpapier, het is de alleskunner onder de schuurmaterialen. In zijn verschillende versies wordt het op veel gebieden gebruikt:

voor het schuren van verf en lak,
Massief hout of fineer schuren,
bij het gladmaken van oppervlakteverf en afgeronde oppervlakken,
voor het fijn schuren van grondlagen en primers.

Met de hand schuren: Hoe vouw ik het schuurpapier correct op?

Als je schuurpapier op de juiste manier vouwt, heb je er een perfecte grip op en kun je effectiever werken. Vouw hiervoor een stuk lang papier dubbel. Vouw vervolgens beide zijden van buiten naar het midden. Nu is het papier in vieren gedeeld, alle ruwe plekken liggen op elkaar. Als een kwart van het werk verstopt zit met stof, vouw je het volgende op en ga je ermee verder.

Welke veiligheidsinstructies moeten in acht worden genomen?

Bij het slijpen ontstaat extreem fijn stof dat zeer schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Om deze reden moeten slijpwerkzaamheden, ook op kleine schaal, altijd worden uitgevoerd met een geschikt beschermend masker. U dient zich ook uit te rusten met een geschikte veiligheidsbril. Soms zijn handschoenen en overalls ook handig – dat hangt af van hoe stoffig het te behandelen gebied is en ook van het gebruikte gereedschap. Overigens dient ongebruikt schuurpapier na afloop van de werkzaamheden in de originele verpakking te worden bewaard en vooral op een droge plaats te worden bewaard. Wanneer moet het schuurpapier worden vervangen? In de loop van het gebruik wordt het schuurpapier steeds minder effectief. Dit komt doordat de slijpkorrels kunnen afbreken of er kleine schilfers tussen de korrels kunnen komen te zitten. Aan de andere kant helpt het om het schuurpapier af en toe met een luchtstroom uit te blazen. Als de hoeveelheid stof die opstijgt tijdens het schuren flink afneemt of het schuurpapier gladder aanvoelt dan toen je aan het werk ging, dan is het tijd om een ​​nieuw vel papier aan te schaffen.

Waar moet je op letten bij het kopen van schuurpapier?

Als u schuurpapier in de online winkel wilt kopen, wordt u geconfronteerd met een grote selectie producten. Wat is de juiste keuze voor beginners, gevorderde gebruikers en professionals? En: Kan normaal schuurpapier in de bandschuurmachine worden gebruikt? Allereerst heb je het juiste soort schuurpapier nodig. Schuurpapier voor handmatig gebruik mag niet in de bandschuurmachine worden gebruikt. Er zijn speciaal gevormde banden voor deze apparaten. Het normale schuurpapier kan tijdens het werken scheuren omdat het niet is ontworpen voor de machines, maar voor handmatig gebruik. In de volgende stap bepaal je of een grove, medium of fijnere korrel nodig is. De volgende oriëntatie kan helpen:

P12 – P30: grof
P30 – P80: medium grof
P80 – P180: prima
Meer dan P180: zeer fijn

Ook kunt u letten op de spreiding die beschikbaar is van open, halfopen tot dicht. Dichte verstrooiing heeft over het algemeen een langere levensduur, dus is het goedkoper voor grote oppervlakken en frequent gebruik. Voor parketlijm of hout wordt open spreiden aanbevolen, voor metaal is dicht spreiden effectiever.

Gebruik schuurpapier op de juiste manier
Schuiven naar boven