Veilig online winkelen en betalen

Offline winkel

Online winkelen is handig en populair. Maar als het om geld gaat, zijn er ook zwarte schapen. Online winkelen is een van de meest populaire online activiteiten in Nederland: volgens de consumentenbond winkelt meer dan 70 procent van alle internetgebruikers online. Alleen al het schrijven en ontvangen van e-mails wordt door nog meer mensen gebruikt. De mogelijkheden en keuze bij digitaal winkelen zijn groot: er zijn geen winkelopeningstijden en het gewenste product wordt gemakkelijk aan je voordeur bezorgd. Het maakt niet uit of u bestelt bij de verzendgigant of bij een kleine online winkel.

Kent u de risico’s van online winkelen?

Voor de meeste webshops hebben kopers een klantaccount nodig waarin ze hun bestel-, verzend- en accountgegevens opslaan. Dus veel gegevens waar oplichters ook op uit zijn. Kortom, u moet ervoor zorgen dat u uw accounts bij online winkels en platforms goed beveiligt, veilige logins gebruikt en sterke wachtwoorden gebruikt. Het bespioneren van toegangsgegevens is het meest voorkomende beveiligingsincident bij online winkelen: ongeveer 8,3 procent van alle internetgebruikers had er in 2020 last van. De laatste tijd is er echter ook een toename van fraudegevallen bij online betaaltransacties (van 5,0 naar 9,7 procent) en creditcardfraude (van 4,5 naar 7,9 procent). Bovendien vermommen oplichters zich steeds meer als vermeende online retailers en lokken ze u met onverslaanbare aanbiedingen per e-mail. Het eigenlijke doel is echter vaak de gegevens van de getroffenen, die via geïnfecteerde links of valse pagina’s in handen van fraudeurs komen.

U dient zich aan deze regels te houden

Deze basisregels zorgen ervoor dat uw online aankoop niet alleen handig, maar ook veilig is:

  • Wees voorzichtig met advertenties: Fraudeurs doen zich ook voor als verkopers en kopers op advertentieportalen. Let op beoordelingen van andere gebruikers en wees sceptisch over te goede aanbiedingen. Accepteer alleen vooruitbetalingen van betrouwbare aanbieders.
  • Let op veilige betalingsprocessen: bij het winkelen in winkels kunt u kiezen of u contant, via automatische incasso (bijv. EC-kaart) of met creditcard wilt betalen – dit geldt ook voor internet. Ook voor internet zijn er aparte betaalsystemen. Met behulp van een eerder aangemaakt account bij een van de betalingssysteemaanbieders voert u bij dit betalingssysteem slechts één keer gevoelige gegevens zoals bankgegevens of creditcardnummers in. Zorg ervoor dat je een beveiligde verbinding hebt als je op internet betaalt. Je herkent dit aan de https-introductie of het slotje in de adresbalk van de browser.
  • Geen online winkelen in internetcafés: doe online aankopen alleen vanaf uw eigen computer. In een internetcafé of in het open WLAN zijn uw gegevens minder goed beveiligd. Controleer regelmatig uw bankafschriften.
  • Eerste hulp bij fraude: Neem bij onbekende incasso’s zo snel mogelijk contact op met uw bank of kredietinstelling en laat de boeking annuleren. Breng de provider op de hoogte en wijzig onmiddellijk uw wachtwoorden voor alle online winkels en serviceproviders die u kent.

Ondertussen gaan tal van online handleidingen en workshops over correct en veilig winkelgedrag op internet. Talloze banken geven ook informatie over veilig online winkelen. Kijk of uw provider ook concrete hulpaanbiedingen voor u heeft.

Hoe herken je een gerenommeerde webshop?

Consumenten winkelen steeds vaker online. Helaas willen fraudeurs ook meewerken aan de verdere groei van deze markt. Iedereen die een interessant aanbod op internet vindt buiten de winkels van bekende handelsbedrijven, moet vóór het bestellen controleren of het een serieus aanbod is.

edereen wil natuurlijk zo goedkoop mogelijk winkelen. Als de prijzen voor veel producten echter beduidend lager zijn dan die van de concurrentie, wees dan kritisch op het aanbod. Achter elke goedkope winkel zit niet altijd een oplichter. En niet elke oplichter werkt met bijzonder goedkope aanbiedingen. Toch wordt er een gezond wantrouwen aangekondigd.

Let op de volgende tekenen van gerenommeerde providers. Ze hoeven er niet allemaal te zijn, maar als er meerdere factoren ontbreken, overweeg dan kritisch of je daar wilt winkelen.

  • Een gerenommeerde dealer waardeert de veiligheid van uw gegevens. Zorg er daarom voor dat uw browser de borden voor een beveiligde verbinding toont wanneer u de winkel oproept.
  • De winkelier biedt veel betaalmethoden aan. Online retailers proberen het betalen voor klanten zo gemakkelijk mogelijk te maken. Winkels die aandringen op vooruitbetaling zijn riskant. Als er op de homepage ook andere betaalmogelijkheden worden aangeboden, maar de betaling moet worden gedaan aan het einde van de bestelling voordat de goederen worden ontvangen, kunt u er beter van afblijven.
  • De winkel heeft een opdruk: bedrijfsnaam, naam eigenaar, adres en contactgegevens horen op een website. Als deze informatie ontbreekt, kan er sprake zijn van een dubieuze aanbieder. Algemene voorwaarden en een verklaring inzake gegevensbescherming moeten beschikbaar zijn.
  • De winkelier adverteert vertrouwen met keurmerken: Onafhankelijke keurmerken, zoals “Trusted Shops” of “Approved Online Shop”, zijn een leidraad bij het zoeken naar gerenommeerde winkels. Om dit te krijgen, moeten de dealers voldoen aan een aantal strikte gunningscriteria. Als deze logo’s op de winkelpagina verschijnen, klikt u erop om ze te verifiëren. Omdat de winkel terecht de logo’s draagt, kan na de link meer informatie over de aanbieder worden opgevraagd.
  • Beoordelingen van andere klanten zijn ook een goede gids voor wat een winkel te bieden heeft. Zoek dus naar recensies en beoordelingen van onafhankelijke portals. Als de winkelier geen beoordelingen heeft toegevoegd, zoekt u op internet naar beoordelingen en referenties.
Veilig online winkelen en betalen
Schuiven naar boven