Maak je eigen neonletters

Neon licht

De interieurtrend van de jaren 80 komt terug: we laten je zien hoe je zelf neonletters maakt. Belettering van neondraad is altijd een blikvanger in je kamer. Wist je dat licht onze stemming kan beïnvloeden? Daarom is het des te belangrijker om te zorgen voor een harmonieuze sfeer met de lichtbronnen die in het appartement worden gebruikt. Maak je eigen neonletters op de muur Als je zelf een lichtreclame voor aan de muur wilt maken, heb je de volgende materialen nodig:

 • een pen
 • een groot vel papier
 • eventueel een snoer
 • draad
 • een tang
 • sterke lijm
 • een neonlichtbuis in elke kleur met een batterijcompartiment (mogelijk zijn hier elektroluminescentiekabels of EL-kabels of als alternatief LED-kabels of LED-draad)
 • enkele opvouwbare beugels

De doe-het-zelf-belettering komt echt tot zijn recht op een donkere muur.

 1. Schrijf eerst met de pen het gewenste woord of zinsdeel in het geselecteerde formaat op het papier zonder het van het vel te tillen. Zo weet je zeker dat het woord later gelegd kan worden met de tl-buis.
 2. Buig nu de draad met de tang, volgens het ontwerp van de belettering. Nadat de gewenste vorm is bereikt, brengt u de lijm aan op de draad en lijmt u de lichtbuis stuk voor stuk vast.
 3. Begin aan de kant van de EL-kabel zonder de voeding. Zo ben je zeker van voldoende kabellengte. Maak de TL-buis altijd op regelmatige afstanden vast met vouwclips zodat er niets wegglijdt.
 4. Wanneer het neon wandbord volledig op de draad zit, laat het dan goed drogen. Daarna kunt u de opvouwbare clips verwijderen, batterijen in het batterijpakket plaatsen en in de lichtbuis steken – klaar!

Als je wilt weten of je neonlichtbuis de juiste lengte heeft, kun je een touwtje aan de belettering toevoegen en de lengte controleren. Als de slang te lang is, is dat geen probleem – je kunt hem later eenvoudig inkorten. Voor het opschrift “koffie” heb je bijvoorbeeld ongeveer drie meter van de tl-buis nodig.

Maak je eigen neonletters
Schuiven naar boven